Praxe
Jak probíhají praxe
PRAKTICKÁ VÝUKA
Pravidelná cvičení ve školním poloprovozu, praxe v přilehlé mlékárně Kromilk, a.s. a dalších firmách v Kroměříži + exkurze.
ODBORNÉ PRAXE
Dělí se na skupinové praxe (skupiny studentů v mlékárnách v ČR za účasti učitele) a individuální.
Jak probíhá praktická výuka
Předmět je vyučován ve studijních oborech 29-41-N/02 Technologie a hygiena potravin, 29-41-N/03 Zpracování mléka a 29-41-N/04 Analýza potravin.
Obsah předmětu:
- hygienické požadavky na pracovníky a potravinářské provozy
- sanitace technologického zařízení a prostor
- dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe
- uplatňování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany
- kontrola výrobků a výroby včetně jejího vztahu k životnímu prostředí
Výuka probíhá na pracovištích školy a dalších smluvně zajištěných potravinářských provozů.
Předmět je vyučován ve studijním oboru 29-41-N/02 Technologie a hygiena potravin.
Obsah předmětu:
- získávání surovin
- skladování, ošetření a zpracování surovin na výrobky
- skladování a distribuce potravin
- hodnocení výrobků
- sledování dodržování technologické, hygienické a bezpečnostní kázně
Výuka probíhá na pracovištích školy a dalších smluvně zajištěných potravinářských provozů. Nezbytnou součástí výuky jsou exkurze.
Předmět je vyučován ve studijním oboru 29-41-N/03 Zpracování mléka.
Obsah předmětu:
- získávání, ošetření a zpracování mléka
Studenti se účastní získávání mléka v zemědělské prvovýrobě, skladování, mlékárenské ošetření a zpracování mléka na jednotlivé mléčné výrobky, poznávají jejich skladování a distribuci, provádějí hodnocení výrobků.
Výuka probíhá na pracovištích školy a dalších smluvně zajištěných potravinářských provozů. Nezbytnou součástí výuky jsou exkurze.
Předmět je vyučován ve studijním oboru 29-41-N/04 Analýza potravin.
Obsah předmětu:
- jednotlivá potravinářská odvětví
Studenti se účastní získávání suroviny v zemědělské prvovýrobě, skladování, ošetření a zpracování surovin ve výrobky, poznávají skladování a distribuci potravin, hodnotí výrobky, sledují účinnost sanitace a dodržování technologické, hygienické a bezpečnostní kázně.
Výuka probíhá na pracovištích školy a dalších smluvně zajištěných potravinářských provozů a laboratořích. Nezbytnou součástí výuky jsou exkurze.
Jak probíhají odborné praxe
Výuka předmětu se uskutečňuje skupinovou a individuální formou.
Postup: Volba pracovišť vhodných k uskutečnění praxe a jejich smluvním zajištění. Vedení si poznámek během praxe a prezentování výsledků studentům.
Vhodná pracoviště:
- výrobní potravinářské firmy,
- distributoři potravin včetně gastronomických služeb,
- laboratoře různých typů,
- provozy zemědělské prvovýroby,
- úpravny pitné vody a čistírny odpadních vod.
(Zmíněná pracoviště mohou být v ČR nebo v zahraničí.)
Organizace praxí
Analýza potravin
Dílenská a laboratorní praxe:
- týdenní hodinová dotace – 6 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 96 hodin
Provozní a laboratorní praxe:
- týdenní hodinová dotace - 12 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 186 hodin
Odborná praxe (v době školních prázdnin):
- týdenní hodinová dotace – 22,5 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 360 hodin
Dílenská a laboratorní praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 48 hodin
Provozní a laboratorní praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 144 hodin
Odborná praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 240 hodin
Odbornou praxí stráví studenti v prvním až třetím ročníku 2 týdny, a to vždy v letním semestru.
Technologie a hygiena potravin
Dílenská a laboratorní praxe:
- týdenní hodinová dotace – 6 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 96 hodin
Provozní a laboratorní praxe:
- týdenní hodinová dotace - 12 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 186 hodin
Odborná praxe (v době školních prázdnin):
- týdenní hodinová dotace – 22,5 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 360 hodin
Dílenská a laboratorní praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 48 hodin
Provozní a laboratorní praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 144 hodin
Odborná praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 240 hodin
Odbornou praxí stráví studenti v prvním až třetím ročníku 2 týdny, a to vždy v letním semestru.
Zpracování mléka
Dílenská a laboratorní praxe:
- týdenní hodinová dotace – 6 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 96 hodin
Provozní a laboratorní praxe:
- týdenní hodinová dotace - 12 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 186 hodin
Odborná praxe (v době školních prázdnin):
- týdenní hodinová dotace – 22,5 hodin
- celková hodinová dotace v rámci studia – 360 hodin
Dílenská a laboratorní praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 48 hodin
Provozní a laboratorní praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 144 hodin
Odborná praxe:
- celková hodinová dotace v rámci studia – 240 hodin
Odbornou praxí stráví studenti v prvním až třetím ročníku 2 týdny, a to vždy v letním semestru.